KESULTANAN SIAK Antara Johor dan VOC - Ellya Roza; Masbukin Masbukin (Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau, 2020)
Tulisan ini mendiskusikan tentang hubungan antara Siak dan Johor dan VOC, Belanda. Siak merupakan pintu gerbang Johor dari arah darat Sumatera, manakala Sungai Siak pula merupakan urat nadi pengangkutan masa itu karena Sungai Siak termasuk sungai yang memiliki kedalaman sehingga memudahkan kapal-kapal besar berlayar menuju Selat Melaka. Hubungan di antara Siak dan VOC sama saja dengan hubungan Johor dengan VOC karena pada masa itu kawasan Siak pula merupakan kawasan Johor. Hal ini bermakna apa yang berlaku ke atas Johor, maka berlaku pula di Siak. Akan tetapi, bagi Belanda, Sungai Siak yang bermula dari Selat Malaka merupakan jalur lalu lintas penting bahkan Belanda amat mementingkan Sungai Siak tersebut untuk melancarkan perjalanannya ke daerah.