Tafsir Ahkam Dan Syari'at Islam - Oom Mukarromah (Departement of History and Islamic Civilization, Faculty of Ushuluddin and Adab, State Islamic University of Sultan Maulana Hasanuddin Banten, Indonesia, 2008)
Inti dari tafsir adalah menjelaskan, dan mengelarkan istinbath hukumnya, dalam hal inl tafsir ahkam adalah menafsirkan yang berkaitan dengan ayat-ayat hukum dan ditafsirkan dengan berbagai kaedah yang ada. Dalam tulisan ini penul is hendak mengetahui batasan Kaftan Tafsir ahkam dari masa Sahabat hingga masa sekarang.; Untuk mengetahui Faktor-faktor yang meyebabkan adanya perbedaan dalam menafsirkan al-Qur'an. Dan untuk mengetahui Kaitan Tafsir Ahkam dengan Syari'at Islam menurut pendapat para Ulama. Kata Kunci : Tafsir, Syari 'at Islam