Hesychia Menurut Bapa-bapa Padang Gurun dan Delapan Kebajikan Jiwa - Hendi, Hendi; Salindeho, Geralda Aprillia (Institut Agama Kristen Negeri Tarutung, 2020)
Pandangan Bapa- bapa Padang Gurun Tentang “Hesychia” - Keheningan. Di dalam artikel ini kami akan menganalisis Perkataan para Bapa Gurun yang disusun oleh John Wortley dalam bukunya yang berjudul The Book of the Elders Saying of Desert Father tentang hesychia. Analisis perkataan mereka juga dipertajam dengan teks- teks di dalam Kitab Suci dan Philokalia tentang hesychia. Hasil analisis 35 perkataan para Bapa Gurun adalah adanya 8 kebajikan jiwa penting di dalam hesychia yaitu: melatih roh (askesis), pemurnian (purifkasi), fokus kepada Allah (nous atau mata tunggal), berjaga-jaga (nepsis), keheningan (silence), pengendalian diri, ketersapihan nafsu (apatheia), dan kasih. Delapan kebajikan jiwa dari hesychia ini dapat diterapkan dalam kehidupan spiritual seperti di masa pandemi ini.