Problem of Couple among School Students - Husin, Mohd Razimi; Mohd Suhairi, Nur Syahira Sofia; Wan Aziz, Wan Noraqilah; Zukifli, Wan Muhammad Aiman; ismail, Norul Alia; Mohd Hata, Ernadia Hazlin; Syed Mohmad Rashid, Sharifah Rashidah; Segar, Venusha; Effendy, Faradyna Shafeena (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2020)
Masalah berpasang-pasangan kebanyakkan melibatkan remaja yang berusia 16 tahun ke atas yang mana pada usia ini remaja berada pada peringkat akhir remaja. Konflik-konflik yang berlaku dalam fasa ini adalah sangat penting kerana ianya mampu mempengaruhi masa depan seseorang tatkala meningkat dewasa. Masalah berdua-duaan atau berpasang-pasangan adalah masalah yang sangat sukar di atas di mana-mana sekolah sekalipun. Objektif kajian iaitu untuk mengkaji faktor-faktor, kesan masalah, dan langkah-langkah untuk mengatasi masalah berdua-duan dalam kalangan pelajar sekolah. Pengkaji telah menggunakan beberapa kaedah kajian iaitu termasuklah kaedah temubual dan kaedah perpustakaan bagi mendapatkan maklumat mengenai berpasangan atau berdua-duaan dalam kalangan pelajar sekolah. Kesimpulannya, masalah berdua-duaan atau berpasang-pasangan di sekolah semamamngnya berada di tahap yang membimbangkan. Ini adalah kerana masalah ini merupakan suatu masalah yang tiada satu sekolah pun terlepas daripadanya termasuklah sekolah menengah agama. Sekiranya perkara ini tidak dikawal ianya akan membawa kepada permasalahan gejala sosial remaja seperti lari rumah, buang anak, keruntuhan akhlak, dan lemah dalam pelajaran. Masyarakat, media massa, dan ibu bapa memainkan peranan penting dalam mengatasi masalah ini. Problem of Couple among School Students Abstract: The problem of couple mostly involves adolescents aged 16 years and over which at this age teens are in the final rank of adolescents. The conflicts that apply in this phase are very important because they are able to influence one's future as they mature. The problem of being together or in pairs is a very difficult problem even in any school. The objective of the study is to examine the factors, the impression of a problem, and the steps to overcome problems together in school students. The reviewer has used a number of study methods including the social and library methods to obtain information about pairs or partners in school students. In conclusion, the problem of being alone or in pairs at school is at a very confusing stage. This is because this problem is a problem that not even one school apart from including a religious secondary school. If this case is not guarded it will lead to problems of adolescent social symptoms such as running away, throwing away children, moral collapse, and weakness in learning. Society, mass media, and mother and father play an important role in overcoming this problem. Keywords: Couple, Student, Teenagers.