Bullying Problems among School Students - Mat Isa, Nur Izzati; Hussin, Mohd Razimi; Abdul Rahim, Nur Haqima Farhana; Wan Izham, Wan Nur Izzwani; Bakeri, Nur Atasya Izati; Shamsul Anuar, Farah Nurhafiza; Mohbob, Najiha (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2020)
Masalah displin dalam kalangan pelajar sering dikaitkan dengan aktiviti buli. Perbuatan buli ini boleh dikategorikan kepada dua iaitu buli secara fizikal dan buli secara mental. Jumlah peningkatan kes buli dalam kalangan pelajar ini adalah disebabkan juga oleh faktor kefahaman dan pengetahuan guru dan pelajar yang salah mengenai tingkah laku. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti serta menganalisis sejauh manakah kegiatan buli dalam kalangan pelajar di sekolah menengah berlaku di dalam kawasan sekolah yang melibatkan para pelajar sekolah menengah harian dan asrama. Objektif khusus kajian ini iaitu untuk mengenalpasti punca-punca pelajar melakukan aktiviti membuli, mengkaji peringkat umur pelajar yang lebih cenderung untuk membuli dan dibuli, dan mengenalpasti langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah aktivitibuli dalam kalangan pelajar. Dalam kajian ini, terdapat dua metod yang digunakan iaitu melibatkan metod kualitatif untuk mendapatkan data dan maklumat untuk dianalisis. Metod kualitatif dilaksanakan dengan kaedah temubual semi struktur dan kaedah perpustakaan. Kesimpulanya, dapat dinyatakan bahawa terdapat banyak gejala buli dalam kalangan pelajar yang berkaitan dengan emosi dan fizikal. Ibu bapa dan guru seharusnya memainkan peranan dalam menangani emosi mereka untuk mengurangkan serta menghapuskan budaya buli dalam kalangan pelajar sama ada di sekolah harian ataupun asrama. Bullying Problems among School Students Abstract: Discipline among students is often associated with bullying. This act of bullying can be categorized into two that are physical bullying and mentally bullying. The increasing number of bullying cases among these students is also due to factors in teachers 'and students' misunderstandings and misconceptions about their behavior. The purpose of this study was to identify and analyze the extent to which bullying among high school students occurred within the school district involving daily high school and boarding students. The specific objectives of this study were to identify the causes of student bullying, to examine the age group of students who are more likely to be bullied and bullied, and to identify measures that can be taken to prevent bullying among students. In this study, there are two methods used that involve qualitative methods for data and information to be analyzed. Qualitative methods are implemented using semi-structured interviews and library methods. In conclusion, it can be said that there are many symptoms of bullying among students related to emotional and physical. Parents and teachers should play a role in addressing their emotions to reduce and eradicate bullying culture among students in the day-to-day or boarding school. Keywords: Bullying Problems, Students, School.