Vape Problems in School among Early Teens - Chong, George; Husin, Mohd Razimi; Hamid, Abdul Rahman; Azahar, Baida; Muzaffa, Muaz; Ahmad Kemchi, Farah Diana; Mandzoor Ahmed, Nur Ezzaty; Zaharudin, Zulkarnain; Ismail, Mohamad Amirul; Md Norazni @ Md Yasin, Ahmad Naqib; Azizan, Mohamad Alif (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2020)
Masalah tingkah laku vape dalam kalangan awal remaja iaitu remaja yang berumur 12 tahun ke bawah dan 12 tahun keatas adalah satu perkara yang membimbangkan di dalam kalangan pelajar sekolah di Malaysia. Objektif kajian ini iaitu untuk menghuraikan punca berlakunya masalah vape, mengenal pasti strategi, pendekatan atau cadangan untuk mengurangkan masalah vape di sekolah, mengenal pasti keberkesanan sesi kaunseling terhadap pelajar yang terlibat dalam gejala vape, mengenal pasti kesan vape ke atas pelajar peringkat awal remaja, dan untuk mengkaji tahap perkembangan masalah vape di sekolah. Kaedah kajian ini meliputi reka bentuk kajian, instrument kajian dan prosedur atau proses menganalisis data bagi menjawab persoalan-persoalan kajian yang telah dikemukakan lebih awal. Dapatan kajian yang boleh disimpulkan menurut Ustaz Tengku perkembangan vape disekolah adalah semakin meningkat dan ia sukar dikawal. Hal ini demikian kerana wujudnya vape yang sukar untuk dikenal. Fenomena penggunaan vape menjadi ikutan anak muda dan kanak-kanak. Hal ini amat membimbangkan kerana ia bertentangan dengan Pelan Strategik Kebangsaan Bagi Kawalan Tembakau 2015-2020 dengan misi menjadikan Malaysia negara bebas daripada sebarang bentuk amalan merokok menjelang 2045. Vape Problems in School among Early Teens Abstract: Vape behavior problems among early adolescents who are 12 and under 12 are a concern among Malaysian schoolchildren. The objectives of this study were to identify the causes of vape problems, identify strategies, approaches or recommendations for reducing vape problems in schools, identify the effectiveness of counseling sessions for students involved in vape symptoms, identify vape effects on early adolescent students, and to study the developmental stages of vape problems in schools. The research methods include study design, instrumentation and data analysis procedures or processes to answer the research questions that were presented earlier. The findings of the study that can be concluded according to Ustaz Tengku the development of vape school are increasing and it is difficult to control. This is because of the vape that is difficult to identify. The phenomenon of the use of vape has been traced to young people and children. This is alarming as it goes against the National Strategic Plan for Tobacco Control 2015-2020 with the mission of making Malaysia a country free from any form of smoking by 2045. Keywords: Early Teens, School, Vape.