Part -Time Work Affects Absenteeism the Student Form 3 - Mat Daud, Nurul Farhana; Mat Yusoff, Nur Asma Suzianti; Mohd Azmi, Nurul Hazlin; Mohd Asri, Siti Zulaikha Khairunnisa; Manisha Zaidi, Nur Zalikha; Husin, Moh Razimi (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2021)
Gejala ponteng sekolah semakin hari semakin menular dalam kalangan pelajar di sekolah. Walaupun kita sudah mencapai era globalisasi, namun gejala ponteng ini amat sukar untuk diatasi. Oleh sebab yang demikian, satu kajian telah dijalankan terhadap masalah ponteng yang berlaku di sebuah Sekolah Menengah sekitar Kepong, Kuala Lumpur. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti faktor kerja sambilan dan faktor lain punca pelajar ponteng sekolah. Selain itu, kajian ini juga dijalankan bertujuan untuk menghuraikan kesan-kesan gejala ponteng kepada pelajar dan sekolah serta menjelaskan langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan gejala ponteng dan mengenalpasti tindakan yang diambil oleh pihak sekolah terhadap pelajar yang terlibat dalam gejala ponteng sekolah. Penyelidik menggunakan kaedah kajian temubual semi struktur bersama seorang responden yang merupakan guru disiplin di sekolah tersebut. Hasil kajian menunjukkan bahawa peringkat umur pelajar yang kerap ponteng adalah pelajar dari tingkatan 3. Dapatan kajian menunjukkan faktor utama pelajar ponteng ialah faktor kerja sambilan dan faktor sikap pelajar, faktor latar belakang, serta faktor rakan. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa peranan ibubapa, peranan sekolah serta peranan media massa merupakan langkah yang boleh diambil bagi mengatasi masalah tingkah laku ponteng sekolah. Part -Time Work Affects Absenteeism the Student Form 3 Abstract: Symptoms of skipping school are becoming more and more contagious among students at school. Although we have reached the era of globalization, but this symptom of skipping is very difficult to overcome. For this reason, a study was conducted on the problem of skipping that occurred in a Secondary School around Kepong, Kuala Lumpur. This study aims to identify the factors of part -time work and other factors that cause students to skip school. In addition, this study was also conducted to describe the effects of truancy symptoms to students and schools and explain the steps that can be taken to reduce truancy symptoms and identify actions taken by the school against students involved in truancy symptoms. The researcher used a semi -structured interview research method with a respondent who is a discipline teacher in the school. The results showed that the age group of students who often skipped were students from Form 3. The findings showed that the main factors of students skipping were part -time work factors and student attitude factors, background factors, as well as peer factors. The findings also show that the role of parents, the role of the school and the role of the mass media are steps that can be taken to overcome the problem of skipping school behavior. Keywords: Part-Time Work, Student Form 3, Absenteeism.