Masalah Kecelaruan Tingkah Laku: Ponteng Sekolah - Lukman Hakim bin Mohamad Amin; Muhamad Redha Abdul Hafiz; Muhamad Nazirul Asyraf Kamarulzalis; Abdul Hadi Ibrahim; Nursyuhada Mohd Taib; Nur Haziqah Ramlan; Mohd Razimi Husin (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2019)
Ponteng sekolah merupakan salah satu masalah disiplin yang semakin ketara. Terdapat pelbagai faktor-faktor yang menyebabkan pelajar-pelajar terlibat dengan gejala ponteng sekolah dimana ianya berpunca daripada guru, sikap pelajar, rakan sebaya dan juga ibu bapa dimana mereka banyak mempengaruhi pelajar-pelajar terlibat dengan gejala ponteng sekolah. Masalah ini perlulah diatasi dengan segera bagi mengelakkan daripada timbulnya pelbagai gejala buruk yang lain rentetan daripada perilaku ponteng. Objektif kajian ini iaitu untuk mengenal pasti apakah punca-punca yang menyebabkan pelajar mengambil tindakan untuk tidak hadir ke sekolah atau dipanggil ponteng, untuk mengenal pasti kekerapan pelajar yang terlibat dalam gejala ponteng sekolah, mengetahui dengan lebih terperinci cara-cara untuk mengatasi gejala ponteng sekolah yang semakin berleluasa di kalangan pelajar sekolah, dan mendedahkan kesan dan akibat yang akan diterima akibat daripada gelaja ponteng sekolah. Dapatan kajian dari hasil temu bual, faktor ibu bapa ialah faktor yang utama sekali dalam mengawal anak – anak mereka. Termasuk guru juga, sebagai pembimbing pelajar – pelajar di sekolah dalam membantu berkaitan tentang pelajaran mahupun masalah keluarga yang dihadapi oleh pelajar tersebut. Behavioral Disorders Issues: Truant Abstract: School neglect is one of the more important disciplinary issues. There are a number of factors that cause students to experience school dropout symptoms which are caused by teachers, students, peers, and even parents which greatly influence the students involved with school dropout symptoms. This problem needs to be resolved immediately to prevent the emergence of many other adverse symptoms from stray behavior. The objectives of this study were to identify the causes of students' failure to attend school or to be called a skeptic, to identify the frequency of students involved in school dropout symptoms, to know in more detail ways to overcome school dropout symptoms is becoming more prevalent among schoolchildren, and exposes the repercussions and consequences that will come from school drop-offs. According to the findings from the interview, parental factors are the most important factor in controlling their children. Includes teachers as mentors of students in the school to help with the education or family issues faced by the student. Keyword: Behavioral Disorders, Truant Issues, Student.