Masalah Pembelajaran untuk Pelajar Pendidikan Khas: Dana dan Prasarana - Farhan, Muhammad; Md Hamil, Suhailah; Azmi, Nurul Natasha; Roslid, Nurul Umaira Juliana; Zainal, Nur Nabilah; Kamaruddin, Nor Balqis; Hamizi, Nur Izzsufi; Ismawi, Nurul Zulaikha; Husin, Mohd Razimi (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2020)
Pendidikan Khas adalah program yang dirancang khusus untuk memenuhi pelbagai keperluan pelajar khas. Bagi pelajar pendidikan khas yang ditempatkan secara berasingan, teknik yang sesuai telah digunakan dalam proses pembelajaran dan pengajaran. Sebagai tambahan kepada teknik pembelajaran yang sesuai, infrastruktur juga telah disediakan untuk memudahkan proses pembelajaran pelajar pendidikan khas ini. Infrastruktur adalah kemudahan yang disediakan untuk tujuan pembangunan. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis kemudahan pendidikan khas untuk murid berkeperluan khas, untuk mengenal pasti prasarana pengajaran dan pembelajaran yang mencukupi dan terkini untuk pelajar berkeperluan khas di SK Kuala Kubu Bharu, untuk mengenal pasti pembiayaan yang sesuai dan relevan untuk pelajar berkeperluan khas untuk tujuan pendidikan dan infrastruktur mereka, dan memahami pelaksanaan PPKI SK Kuala Kubu Bharu mengenai infrastruktur dan pembiayaan untuk murid berkeperluan khas. Kaedah kajian ini adalah temu bual separa berstruktur. Pelajar di sekolah pendidikan khas yang dikaji menghadapi masalah dengan infrastruktur yang mencukupi dan bertambah. Lagipun, infrastruktur adalah keadaan atau persekitaran yang perlu dipenuhi oleh setiap sekolah agar para pelajarnya dapat menggunakan kemudahan tersebut, terutamanya pelajar yang bersekolah itu adalah pelajar kurang upaya atau kurang upaya. Learning Problem for the Special Education Students: Funds and Infrastructure Abstract: Special Education is a program designed specifically to meet the diverse needs of special students. For special education students who are placed separately, appropriate techniques have been used in the learning and teaching process. In addition to appropriate learning techniques, infrastructure has also been provided to facilitate the learning process of these special education students. Infrastructure is a facility provided for development purposes. The objectives of this study were to analyze special education facilities for students with special needs, to identify sufficient and current teaching and learning infrastructure for special needs students at SK Kuala Kubu Bharu, to identify appropriate and relevant funding for students with special needs for educational purposes and their infrastructure, and understand the implementation of SK Kuala Kubu Bharu's PPKI on infrastructure and funding for special needs students. The method of this study is semi-structured interviews. Students in the special education school studied are having problems with sufficient and increasing infrastructure. After all, infrastructure is a condition or environment that every school needs to meet in order for its students to be able to use the facilities, especially those students who attend the school are students with disabilities or disabilities. Keyword: Learning, Students, Special Education, Funds, Infrastructure.