Aplikasi Kahoot Sebagai Alat Pengujian Terhadap Pencapaian Murid dalam Mata Pelajaran Sejarah - Athirah Hanis Ariffin; Laili Farhana Md Ibharim (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kesan penggunaan aplikasi Kahoot dalam mengukur pencapaian murid bagi mata pelajaran Sejarah Tingkatan 1. Objektif kajian ini adalah membangunkan alat pengujian pencapaian menggunakan aplikasi Kahoot untuk mata pelajaran Sejarah; dan mengenal pasti perbezaan penggunaan aplikasi Kahoot dan ujian bertulis dalam mengukur pencapaian murid. Reka bentuk kajian ini adalah berbentuk kuantitatif terhadap 30 orang peserta yang terdiri daripada murid Tingkatan 1 di sebuah sekolah di Melaka. Kajian mengapliksikan kaedah tinjauan dengan menggunakan soal selidik dan eksperimen menggunakan set ujian untuk melihat kesan pencapaian murid terhadap mata pelajaran Sejarah dengan menggunakan dua alat pengujian yang berbeza. Hasil kajian mendapati alat pengujian menggunakan aplikasi Kahoot memberikan hasil dapatan yang positif oleh murid dan pencapaian bagi murid yang menggunakan aplikasi Kahoot adalah lebih tinggi berbanding menggunakan alat pengujian konvensional. Application of Kahoot as a Testing Tool to Student Achievement in History Subjects Abstract: This study aimed to identify the impact of using the Kahoot application in measuring student achievement for Level 1 history subjects. The objectives of this study were to develop achievement testing tools using the Kahoot application for History subjects; and identify differences in use of the Kahoot application and written tests in measuring student achievement. The design of this study was quantitatively based on 30 participants from Form 1 students at a school in Malacca. The study applied survey methods using questionnaires and experiments using test sets to see the impact of student achievement on History subjects using two different testing tools. The results showed that testing tools using the Kahoot app gave students positive results and the achievement for students using the Kahoot app was higher than using conventional testing tools. Keywords: Testing Tools, Kahoot Applications, Achievements, History.