Mengenal Pasti dan Memeringkatkan Sektor-Sektor Ekonomi Utama di Kepulauan Bangka Belitung Indonesia - Ahmad Yani Hazir; Redzuan Othman; Medeline Berma; Faridah Shahadan (LPPM STIE PERTIBA Pangkalpinang, 2017)
Tujuan utama kajian ini mengenal pasti dan memeringkatkan sektor-sektor ekonomi utama di Kepulauan Bangka Belitung. Kajian ini menggunakan kaedah Analisis Input-Output jenis terbuka. Daripada model didapati indikator yang menerangkan kepentingan sektor-sektor ekonomi sebagai sektor utama seperti rantaian kehadapan dan kebelakang, indeks penyebaran dan kepekaan, serta nilai pengganda. Ditambah dengan indikator sumbangan jumlah guna tenaga, produktiviti guna tenaga, dan pertumbuhan sektor-sektor ekonomi digunapakai untuk membentuk Indeks Komposit. Didapati kedudukan pertama sektor bangunan; perdagangan, hotel dan restoran; pengangkutan dan komunikasi; perlombongan dan penggalian; kewangan, persewaan dan khidmat perusahaan; industri pembuatan; eletrik, gas dan air minum; pertanian; dan sektor perkhidmatan