KEFAHAMAN ASPEK LINGUISTIK DALAM MENELITI PERKEMBANGAN KOGNITIF KANAK-KANAK PRASEKOLAH - Anida Sarudin; Dahlia Janan; Zulkifli Osman; Ahmad Khair Mohd Noor (Universitas Muhammadiyah Surakarta, 2018)
Abstrak Kajian ini memfokuskan penguasaan aras kognitif, iaitu aras pengetahuan, kefahaman, aplikasi, analisis, sintesis dan penilaian dalam mengukur potensi berbahasa kanak-kanak. Selain itu, kajian ini turut meneliti amalan pengajaran guru prasekolah dalam meningkatkan aras kognitif kanak-kanak. Kajian ini menekankan Aras Taksonomi Bloom (1956) sebagai gagasan pengukuran dalam meneliti tahap kognitif kanak-kanak yang bermula daripada peringkat rendah hingga ke peringkat tinggi berteraskan lima bidang bahasa, iaitu fonologi,morfologi, sintaksis, semantik dan pragmatik. Seramai 75 orang kanak-kanak yang berumur lingkungan 3 hingga 5 tahun dipilih secara rawak untuk ditemu bual dan diukur melalui Instrumen Penilaian Terancang di lima lokasi taska terpilih. Dapatan kajian mendapati bahawa amalan pengajaran guru-guru prasekolah tidak mengukur domain kognitif kanak-kanak secara holistik, sebaliknya hanya melibatkan komponen-komponen tertentu sahaja. Analisis juga menunjukkan bahawa tahap penguasaan kognitif kanak-kanak bermula daripada aras yang paling tinggi . Hal ini kerana mereka dapat menjawab soalan dalam bidang semantik dan pragmatik, iaitu pada aras yang lebih tinggi, iaitu pada aras penilaian dan analisis. Keupayaan ini menggambarkan bahawa kanak-kanak pada usia 3 hingga 5 tahun ini peka kepada alam persekitaran mereka sehingga mereka boleh menghubungkaitkan pengalaman dengan bahan rangsangan yang ditunjukkan. Seharusnya guru perlu mengesan tahap kognitif kanak-kanak ini berlandaskan kaedah dan teknik yang lebih praktikal. Pengukuran aspek kognitif perlu dilakukan secara holistik, dengan tidak mengesampingkan komponen tertentu sahaja sebagai aras pengukuran. Sebaliknya, ia diuji dengan pelbagai bidang linguistik kerana ia mewakili pencapaian bahasa secara keseluruhannya. Hal ini membuktikan bahawa perancangan pedagogi amat perlu dalam usaha mengenal pasti potensi kognitif kanak-kanak prasekolah dalam abad 21. Kata Kunci: Kognitif, Taksonomi Blom, Fonologi, Morfologi, Sintaksis, Semantik, Pragmatik, Kanaka-kanak