PERANAN BAHAN SEMAI HIGROSKOPIS DALAM PENYEMAIAN AWAN - Tri Handoko Seto (BPPT, 2000)
Dalam setiap kegiatan penyemaian awan, faktor yang sangat menentukan adalahpenggunaan bahan semai. Berbagai jenis bahan semai telah dibuat untuk keperluan ini. Akan tetapi secara mendasar terdapat dua jenis bahan semai, yaitu bahan semaihigorskopis untuk penyemaian awan panas dan bahan semai inti es yang digunakandalam penyemaian awan dingin. Bahan semai higroskopis banyak digunakan di daerahtropis sedangkan bahan semai inti es bayak digunakan di daerah lintang tinggi sesuaidengan karakteristik awan yang biasa tumbuh di masing-masing daerah tersebut. Tulisan ini mengkaji peranan atau kinerja bahan semai higroskopis dalam awan panas. Kajianliteratur ini diharapkan dapat dijadikan bahan pertimbangan bagi berbagai pengambilan keputusan atau kebijakan yang berkaitan dengan penyemaian awan panas.The main factor on every cloud seeding activity is seeding agent. Many kinds of seeding agent were produced for this need, but basically there are two kinds of seeding agent: hygroscopic seeding agent for warm cloud seeding activity and ice nuclei seeding agent for cold cloud seeding activity. Hygroscopic seeding agent has been using mostly in tropic region and ice nuclei has been using mostly in high latitude region because of cloud characteristic that usually grow on that regions. This article assesses how hygroscopic seeding agent works in warm cloud. Hopefully, this literature assessment can be used to be a reference to make decisions in conducting warm cloud seeding activity.