KANDUNGAN KARBON TERSIMPAN DI HUTAN PRIMER DAN SEKUNDER - Hutasuhut, Melfa Aisyah; Amrul, Hanifah Mutia Z N (Fakultas Keguruan Dan Ilmu Pendidikan, UM-Tapsel, 2022)
Kandungan karbon tersimpan terdapat pada permukaan tanah sebagai biomassa tumbuhan, sisa tumbuhan yang sudah mati (nekromasa), maupun dalam tanah sebagai bahan organik tanah. Tulisan ini memaparkan tentang bagaimana kandungan karbon tersimpan pada hutan primer dan hutan sekunder. Cadangan karbon pada berbagai kelas penutupan lahan di hutan alam berkisar antara 7,5 – 264,70 ton C/ha. Pada hutan primer cadangan karbon berkisar 15,02 – 264,70 ton C/ha. Cadangan karbon terendah terdapat pada hutan bukit kapur dan tertinggi pada hutan alam primer dataran rendah dan dipterokarpa. Hutan alam sekunder memiliki cadangan karbon berkisar 7,5 – 249,1 ton C/ha, dengan cadangan karbon terendah pada hutan bekas bakaran dan tertinggi pada hutan bekas tebangan. Cadangan karbon hutan alam primer lebih tinggi dari pada hutan alam sekunder yang disebabkan oleh keanekaragaman jenis tumbuhan pada hutan alam primer lebih tinggi dibandingkan dengan hutan sekunder sehingga pengembalian karbon organik ke dalam tanah berjalan dengan cepat dan penyimpanan biomassa hasil konversi karbon bertambah besar seiring dengan semakin banyaknya karbon yang diserap pohon tersebut.