HUBUNGAN FAKTOR INDIVIDU DAN AKAUNTABILITI DENGAN PEMINDAHAN LATIHAN PERGURUAN DALAM KALANGAN GURU SISWAZAH - Abdul Rahim, Haslina; Zainal Abiddin, Norhasni (Universitas Pendidikan Indonesia, 2014)
Â Faktor individu dan akauntabiliti memainkan peranan yang penting dalam mempengaruhi pemindahan latihan guru.Justeru, guru mesti mempunyai ciri-ciri individu tertentu dan bersifat bertanggungjawab ke atas latihan yang diterima untuk diaplikasi ke sekolah bagi mempertingkatkan prestasi kerja dan pencapaian pelajar.Kajian ini mengkajihubungan faktor individu dan akauntabiliti dengan pemindahan latihan perguruan dalam kalangan guru siswazah. Soal selidik telah diedarkan kepada sampel 207orang gurusiswazah dari 38 buah sekolah rendah di Selangor, Malaysia.Dapatan kajian menunjukkan bahawa berlakunya pemindahan latihan dalam kalangan guru-guru tersebut.Selain itu, dapatan kajian mendapati terdapat hubungan yang signifikan positif antara faktor individu dan akauntabiliti dengan pemindahan latihan.Kata kunci: faktor individu, akauntabiliti, pemindahan latihan, pendidikan tinggi, guru