GAYA BELAJAR DAN KEMAHIRAN PEMIKIRAN SEJARAH DALAM PEMBELAJARAN SEJARAH DI PERINGKAT UNIVERSITAS - Rully Putri Nirmala Puji (Universitas Pendidikan Indonesia, 2015)
Kajian ini bertujuan untuk mengidentifikasi tingkat gaya belajar dan kemahiran berfikir sejarah dalam kalangan peserta didik pendidikan sejarah di peringkat Universitas. Gaya belajar yang digunakan dalam kajian ini ialah menggunakan model gaya belajar myers briggs type indicators (MBTI) iaitu Extrovert, Introvert, Sensing, Intuition, Thinking, Feeling, Judging dan Perceiving. Sedangkan kemahiran pemikiran sejarah difokuskan kepada tiga aspek iaitu mengidentifikasi bukti, membuat interpretasi dan membuat rasionalisasi. Sampel kajian melibatkan sebanyak 400 orang peserta didik tahun 2012 dan tahun 2013 dalam program pendidikan sejarah dari dua buah universitas pendidikan di Indonesia iaitu yang berletak di daerah Jember dan Bandung, Indonesia. Analisis statistik yang digunakan dalam kajian ini adalah statistik deskriptif dalam SPSS (Statiscal Package For The Social Science 22.0). Hasil kajian menunjukkan bahwa gaya belajar yang dominan ialah pada gaya belajar aspek Judging. Sedangkan tahap kemahiran berfikir sejarah secara keseluruhan berada pada tahap yang sederhana tinggi. Implikasi kajian menunjukkan pendidik hendaknya memahami jenis gaya belajar dan tingkat kemahiran pemikiran sejarah peserta didik demi membentuk pembelajaran yang efektif.Kata Kunci : Gaya Belajar, kemahiran pemikiran sejarah, pembelajaran sejarahABSTRACT This study aims to identify the level of learning style and historical thinking skills in history education students at University. Types of learning styles used in this study is the learning style according to the Myers Briggs Type Indicators (MBTI) are Extrovert, Introvert, Sensing, Intuition, Thinking, Feeling, Judging dan Perceiving. While historical thinking skills in this study related to the ability of identifying evidence, making interpretation, and making rationalizations. The sample of this study involving a total of 400 students at a 2012 and 2013 year upon history education major from two universities of education are in Jember and Bandung, Indonesia. Statistic analyse used in this study is descriptive statistic upon SPSS (Statiscal Package For The Social Science 22.0).The result showed that the dominan learning style is in judging learning style aspect. While level of historical thinking skills overall is in average level. Implications of this study showed that teacher should be comprehend a type of learning style and historical thinking skills students for making an effective learning.Key words : Learning style, historical thinking skills, history lesson