Opu Bugis Lima Bersaudara: Peranan Daeng Menambun Dan Daeng Kemasi Dalam Kerajaan Di Kalimantan Pada Abad Ke-18 - ahmad farhan (FISIP Universitas Tanjungpura, 2015)
Opu Bugis Lima Bersaudara ialah putera Daeng Rilekkek ibni La Madusalad, Raja Bugis-Luwu di Sulawesi Selatan. Opu Bugis Lima Bersaudara terdiri daripada Daeng Parani, Daeng Menambun, Daeng Marewah, Daeng Chelak dan Daeng Kemasi. Mereka bersama-sama Daeng Rilekkek mengembara ke seluruh Kepulauan Nusantara. Selepas Daeng Rilekkek mangkat di Pulau Siantan, putera beliau meneruskan kesinambungan ayahanda mereka dan sampai di kerajaan Johor-Riau-Lingga-Pahang. Mereka bersama-sama Sultan Johor menentang Raja Kecil dan pakatannya di sini. Dalam pada itu, kerajaan di Kalimantan turut berlaku pergolakan iaitu di Sambas dan Mempawah, Sultan di sini memohon bantuan daripada Opu Bugis Lima Bersaudara tetapi mereka tidak dapat bergerak bersama ke sana. Daeng Parani menghantar Daeng Menambun dan Daeng Kemasi ke kerajaan di Kalimantan dan mereka berjaya melaksanakan perjuangan di sini. Ekoran daripada kejayaan tersebut, Daeng Menambun dilantik sebagai Pangiran Emas Seri Negara kerajaan Mempawah manakala Daeng Kemasi dilantik sebagai Pangiran Mangkubumi kerajaan Sambas. Kertas kerja berjudul