Imperialisme Barat dan Implikasi Ke Atas Pengislaman Borneo - Hashim Fauzy Yaacob (FISIP Universitas Tanjungpura, 2016)
Sepertimana kesultanan-kesultanan yang lain di Nusantara, beberapa kesultanan di Borneo memainkan peranan yang aktif menyebarkan Islam di wilayah berkenaan. Sebahagian masyarakat pribumi seperti kaum Melanau di Sarawak memeluk Islam seacara serentak dalam kumpulan yang besar. Hal ini berdasarkan kekeliruan dalam menentukan siapakah Melayu yang sebenamya kerana banyak suku kaum yang menerima Islam tidak mengiktiraf diri mereka sebagai