MESEJ DAKWAH KEPADA GOLONGAN PEMBESAR SERTA KESESUAIANNYA: CONTOH DAKWAH KEPADA PEMBESAR DI NUSANTARA - Zawawi Yusoff (Program Studi Pendidikan Agama Islam Fakultas Agama Islam Universitas Muhammadiyah Gresik, 2021)
Satu perkara utama yang perlu dilihat dari kejayaan dakwah Nabi SAW kepadagolongan pembesar ialah kesesuaian penggunaan mesej kepada golongan sasar. Ini kerana iaadalah antara faktor utama kejayaan dakwah tanpa mengira apa jenis pendekatan yangdigunakan. Untuk mengenali mesej yang bersesuaian kepada golongan pembesar, situasi ataulatar belakang sebenar mereka dari pelbagai aspek perlulah diketahui terlebih dahulusebagaimana dapat difahami dari mesej-mesej dakwah Nabi SAW kepada pembesar.