The Effectiveness of the Halal Certification Process among the Community in Brunei Darussalam - Sulaiman, Nor Surilawana; Hashim, Norkhairiah; Mohd Salleh, Nur Thaqifah Salihah; Mohd Raffi, Raihana; Mahalle, Norliza (Integrated Research and Testing Laboratory (LPPT) Universitas Gadjah Mada, 2022)
Realiti prestasi keberkesanan pensijilan halal dalam kalangan industri makanan bukan hanya boleh dipengaruhi oleh faktor luaran semata-mata, akan tetapi antara faktor yang menyumbang kepada keberkesanan tersebut juga adalah faktor pengguna dan pihak kerajaan yang melaksanakan pengurusan dalaman organisasi secara efektif dan berwibawa. Jesteru kajian dilaksanakan bertujuan untuk mengetahui tentang keberkesanan proses pensijilan halal di Negara Brunei Darussalam khasnya dari perspektif masyarakat. Kajian ini hanya membatasi respondan dari kalangan pemohon sijil halal. Seramai 154 respondan telah terlibat memberikan maklum balas terhadap soal selidik yang diedarkan secara rawak di ke empat-empat daerah di Negara Brunei Darussalam. Kajian rintis telah dijalankan bertujuan untuk menguji kebolehpercayaan soal selidik yang digunakan bagi kajian ini. Hasil analisis nilai Alpha Cronbach bagi item soal selidik yang diedarkan adalah berada pada nilai .975 . Dapatan kajian ini telah menunjukkan bahawa persepsi masyarakat terhadap keberkesanan proses pensijilan halal di Negara Brunei Darussalam adalah sangat tinggi dan sangat positif. Nilai min pada setiap konstruk soal selidik juga menunjukkan dapatan kajian ini adalah antara julat 3.68 hingga 4.61 iaitu pada tahap yang sangat signifikan. Secara umumnya kajian ini telah mendapati bahawa persepsi masyarakat terhadap keberkesanan pensijilan halal adalah pada tahap yang tinggi dan sangat positif walau bagaimanapun bagi meningkatkan lagi keberkesanan proses pensijilan halal pemeriksaan dan penilaian proses kerja secara dalaman perlulah dilaksanakan oleh pihak-pihak yang pengurusan, jesteru itu kajian ini mencadangkan langkah mengekalkan prestasi keberkesanan pemprosesan sijil halal adalah agar pihak-pihak yang berautoriti dalam pemprosesan sijil halal bertindak melaksanakan satu sistem audit dalaman tentang prosedur kerja bagi proses pensijilan halal di Negara Brunei Darussalam.