PENDIDIKAN AKHLAK PERSPEKTIF SYEIKH MUSTHAFA AL-GHALAYAINI DALAM KITAB IZHAH AL-NÂSYIÎN - Solichin, Mohammad Muchlis; Mahfudzah, Siti Athiyatul (STAIN Pamekasan, 2012)
Manusia sebagai makhluk yang berakal, dituntut untukmemiliki akhlak yang baik. Untuk itu manusia harus mengupayakanpembentukan dan pembinaan akhlak agar dapat menghiasi dirinyadan menaikkan derajatnya. Dalam penanaman dan pembinaanakhlak, para ulama memberikan ajaran yang sangat berharga, yangitu didasarkan pada ajaran al-Quran dan al- Hadith, yang secaragaris besar menginginkan terbinanya akhlak yang mulia bagi setiapmuslim. Syeikh Musthafa al Ghalayaini melalui kitab Izhah al-Nâsyiînmemberikan penekanan pada pembinaan akhlak dengan terbentuknyaakhlak yang mulia seperti kemajuan, keikhlasan, kesabaran,harapan, keberanian, dapat dipercaya, kesederhanaan, kedermawanan,dan kemauan. Di samping itu juga ditekankan pentingnyaseseorang menghindar diri dari akhlak tercela, seperti kemunafikan,putus asa, tertipu dengan perasaan sendiri , kemewahan, ambisi danlain-lain.