Rancang Bangun Miniatur Pembangkit Listrik Tenaga Air (PLTA) Dengan Kapasitas 9 Watt / 0,3 Volt - Anhar Khalid (P3M Politeknik Negeri Banjarmasin, 2016)
Dalam kehidupan sehari hari manusia tidak akan lepas dari keperluannya terhadap air. Jadi air memegang peranan penting dalam kehidupanÂ manusia. Selain untuk keperluan sehari hari air juga di mamfaatkan untuk hal hal seperti; media transportasi dan tenaga gerak.Kincir adalah pesawat tenaga air yang mula mula di buat oleh manusia untuk mengubah tenaga air menjadi tenaga gerak kincir air terdiri dari sebuah roda jalan dengan sudu sudu yang di letakkan di kelilingi roda jalan tersebut. Sehingga apabila air tersebut yang mengalirÂ mengenai sudu sudu maka roda tersebut berputar kincir terdapat menggerakan pada saluran terbuka, maka sulitlah membuat air tenaga besar. Selain itu putaran kincir air rendah kira kira sekitar 100-200 rpm.