PELAKSANAAN AKAD PEMBIAYAAN MUDHARABAH DI BANK SUMUT SYARIAH KOTA MEDAN - Isnaini Isnaini (Universitas Medan Area, 2014)
Artikel ini ditulis untuk menganalisis pelaksanaan akad pembiayaan mudharabahyang dilakukan oleh bank SUMUT syariah Kota Medan Indonesia. Transaksimudharabah adalah bentuk kerja sama antara dua pihak atau lebih iaitu pemilikmodal (shahibul maal) mempercayakan sejumlah modal kepada pengelola(mudharib) dengan suatu perjanjian perkongsian keuntungan. Bentuk inimenegaskan kerjasama dengan sumbangan seratus persen modal daripadashahibul maal dan pengusaha daripada mudharib. Mudharabah adalah akad yangterjalin antara dua pihak yang melakukan perjanjian. Pihak pertamamemberikan hartanya secara tunai kepada pihak kedua agar digunakan untukberusaha, kemudian keuntungan yang diperoleh dibagi antara mereka sesuaidengan persentase yang telah disepakati. Kenyataannya, bank SUMUT Syariah diKota Medan walaupun telah memiliki fasilitas mudharabah, justeru lebihmenjalankan transaksi akad pembiayaan yang lazim. Ada kesan, mereka tidaksecara serius untuk menerapkan akad pembiayaan secara mudharabah kepadapara pedagang kecil dan menengah (UKM). Masyarakat yang ingin mendapatkanfasilitas pembiayaan mudharabah bukan saja menjadi kecewa tetapi juga dapatmempengaruhi bank syariah itu sendiri. Mengapa bank SUMUT syariah lebihmengusulkan model pembiayaan lazim berbanding dengan sistem mudharabah?Artikel kerja ini akan membahas mengenai persoalan-persoalan pelaksanaanakad pembiayaan mudharabah di bank SUMUT Syariah di Kota Medan. Untukmenjawab tulisan ini, kajian menggunakan metode yuridis normatif yang bersifatkualitatif dengan cara menganalisis data primer dan sekunder sehinggamenghasilkan jawaban dari permasalahan yang ada. Hasil yang dicapai daripadakajian ini adalah untuk menganalisis penerapan sistem mudharabah di bankSUMUT Syariah di Kota Medan sehingga dijangkakan boleh menguatkan UKMdalam penyediaan modal usaha dan penyempurnaan pembuatan aktapembiayaan mudharabah yang lebih berpihak kepada mudharib.