ASAS-ASAS TRANSAKSI KEUANGAN SYARIAH - Muhammad Aswad (Ekonomi Syariah IAIN Kudus, 2013)
Tulisan ini menganalisis tentang asas-asas transaksi keuangan yang dipergunakan di lembaga pembiayaan syariah. Perkembangan lembaga pembiayaan syariah sangat pesat dan meliputi bentuk usaha yang variatif sehingga penerapan prinsip-prinsip syariah sangat diperlukan. Tujuh macam asas-asas perjanjian yang dapat digunakan sebagai landasan berpikir dan bertransaksi dalam penegakan hukum kontrak syariah tersebut. Asas-asas perjanjian itu adalah, Asas kebebasan berkontrak, asas konsensualitas, asas persamaan hukum (al-musawa), asas kejujuran, asas perjanjian itu mengikat, asas keadilan, asas tertulis (al-kitabah). Pada prinsipnya asas-asas akad dipahami sebagai prinsip-prinsip yang implisit yang menjiwai keabsahan akad. Dalam pandangan syariah keabsahan akad terlaksana bilamana memenuhi rukun dan syarat akad.Kata kunci: asas, transaksi, pembiayaanPRINCIPLES OF SHARIA FINANCIAL TRANSACTIONS. This article analyzes principles of financial transactions in sharia financial institutions. The extensive growth of sharia finance has covered various businesses and necessitated the implementation of sharia principles. There are seven principles act as framework for financial transaction. They are freedom of contract, conscensualism, equity, fairness, legal binding , justice, and well noted. Basically, those principles are understood to be the core of contract liability. In Islamic economy, the liability of contract depends on the requirements.Keywords: principles, transaction, finance