Pendidikan Anak Usia Dini Berbasis Kearifan Lokal Pada Suku Melayu Sambas - Bayu Suratman (Universitas Muhammadiyah Sorong, 2019)
AbstrakFokus artikel ini mendeskripsikan pendidikan anak usia dini dalam keluarga Melayu kabupaten Sambas yang berbasis kearifan lokal. Kearifan lokal mendidik anak dalam masyarakat Melayu Sambas diantaranya: Pendidikan melalui cerita rakyat, pendidikan karakter anak melalui pantang larang, dan mendidik anak melalui lingkungan alam. Pendidikan anak usia dini berbasis kearifan lokal dalam keluarga Melayu Sambas sudah berlangsung lama dan secara turun-menurun dalam kehidupan sehari-hari. Artikel ini ditulis secara deskriptif, berangkat dari riset kualitatif yang penulis lakukan, berdasarkan pengamatan dan wawancara mendalam pada masyarakat Melayu Sambas.Kata Kunci: Pendidikan Anak Usia Dini, Kearifan Lokal, Melayu SambasAbstractThe Focus of the article describes early childhood education in the families Malay of the Sambas Which is based on local wisdom. Local wisdom educating children in Sambas Malay communities includes: Education through folklore, child character education through pantang larang, and educating children through the natural environment. Early childhood education based on local wisdom in Sambas Malay families has been going on for a long time and has been descreasing in daily life. This article was written descriptively, departing from qualitative research that the author did, based on observations and indepth interviews with Sambas Malay people.Keywords: Early childhood education, local wisdom, Sambas Malay