Pendidikan, Masyarakat Dan Perubahan - Ismail, Sulaiman (Universitas Malikussaleh, 2013)
Institusi pendidikan terutama perguruan tinggi diharapkan mampu menambah pengetahuan pelajar dengan menghasilkan penemuan-penemuan baru yang dapat membawa perubahan dalam masyarakat. Perkembangan ilmu pengetahuan dan teknologi telah membawa perubahan yang besar di dunia ini. Tokoh-tokoh pendidikan beranggapan bahawa sekolah dapat digunakan untuk merekonstruksi masyarakat bahkan dapat mengawal perubahan-perubahan dalam masyarakat. Orang yang telah bersekolah sekurang-kurangnya pandai membaca, menulis, dan mengira yang diperlukan dalam setiap masyarakat moderen. Orang yang mempunya pendidikan akan memiliki wawasan yang luas, mampu menyelesaikan masalah secara profesional serta menguasai pengetahuan dan teknologi. Pendidikan yang dimiliki akan memberikan kesempatan yang besar kepada seseorang memasuki pekerjaan yang berstatus tinggi. Sehingga pendidikan dikatakan sebagai tangga untuk meningkatkan status sosial bagi seseorang. Sehingga pendidikan dapat dikatakan sebagai agen perubahan sosial dalam masyarakat.Â