ISLAM DAN TAMADDUN MELAYU: MENATAP MASA DEPAN - Budi Sulistiono (Lembaga penelitian dan pengabdian kepada Masyarakat, 2014)
Sumbangan Islam dalam budaya Melayu amat besar. Ia merupakan dasar dari cara hidup dan pandangan dunia (wolrdview) masyarakat Melayu. Bahkan Islam dijadikan sebagai jati diri atau identitas orang Melayu. Di samping merubah kehidupan dan pandangan hidup orang Melayu, Islam membentuk dan mempersiapkan menghadapi era modernisasi dan globalisasi tanpa merubah pendirian pada agama. Sifal keanjalan dalam agama Islam memudahkannya menyerap ke dalam budaya Melayu. Maka dapat dikatakan Islam dan budaya Melayu tidak dapat dipisahkan dan senantiasa mempengaruhi kehidupan masyarakat Melayu dalam semua aspek kehidupan