RELEVANSI PERKARA 3 (1) PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN MALAYSIA DALAM KEMAJMUKAN MASYARAKAT MALAYSIA - Ayu Nor Azilah Mohamad (Universitas Islam Negeri Sjech M. Djamil Djambek Bukittinggi, 2017)
Reffered to The Federal Constitution of Malaysia, its clearly found that Article 3(1) of the Constitution has allocated that Islam is the religion for the Federal, but the Constitution also allows the freedom to all individuals to practice their own religions peacefully and harmoniously in any parts of the Federal. This Article was enforced till today as the result of the tolerate among the Malays between the Chinese and Indian as a migrate ethnics as the first step toward independence. The Article 3(1) also become an important role to guarantees to all non Muslim to practise their religions without discrimination. This Article 3(1) are very significant for the plural society in Malaysia. Further discussion will be explain in this paper. Apabila dirujuk kepada Perlembagaan Persekutuan Malaysia, terdapat secara jelas pada Perkara 3 (1) iaitu agama Islam adalah agama Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan. Peruntukan yang termaktub dalam dokumen undang-undang ini adalah merupakan kesepakatan yang berjaya diperolehi hasil tolak ansur antara orang Melayu dengan mereka warga imigran Cina dan India menjelang proses kemerdekaan tanah air. Perkara 3 (1) juga telah mengangkat kedudukan agama-agama lain terjamin tanpa diskriminasi dan penganut kepada agama-agama selain Islam tidak perlu rasa bimbang untuk terus mengamalkan ajaran dan anutan pilihan masing-masing. Dalam konteks masyarakat majmuk di Malaysia, perkara ini adalah sangat signifikan. Suasana yang aman sangat diperlukan bagi negara seperti Malaysia yang mempunyai rakyat berbilang etnik dan berbilang agama. Perbincangan lanjut akan diterangkan dalam kertas kerja ini.