Pemberian Materi Esensi Tasawuf Dalam Memotivasi Umat untuk Beribadah kepada Allah dan Rasul-Nya - Ahmad Zuhdi bin Ismail (Fakultas Ushuluddin, Adab, dan Dakwah, 2021)
Artikel ini bertajuk “Pemberian Materi Esensi Tasawuf Dalam Memotivasi Umat Beribadah kepada Allah dan Rasul-Nya” perlu diketahui bahawa secara biologis manusia telah dianugerahkan oleh Allah swt jasmani dan rohani. Kedua aspek ini melekat pada setiap individu, baik secara materi yang mengandung unsur atom dengan segala energi atau dayanya serta mineral yang mengalir dalam tubuh yang ada. Kerana itu pada hakikatnya manusia tersebut tidak terlalu sukar untuk dididik dan dibimbing mengikuti apa saja yang diperintahkan oleh Allah swt dan Rasulnya, bila mereka mengenali diri mereka sebaik mungkin. Maka bila ruhiyah sentiasa dibimbing tentu apa yang diinginkan darinya seperti, iman, takwa, adab, ilmu pengetahuan, rajin, abid dan sebagainya, menjelma sebagai sebuah kebaikan dan selalu dalam kebenaran, sehingga wujud pada individu yang mampu memelihara persaudaraan, persepakatan dalam hidup, perpaduan dalam umah.