Klasifikasi Pesan Dakwah Dalam Maklumat-Maklumat Abah Aos - Khofifah Meylani; Opik Jamaludin (STID Sirnarasa, 2022)
Kalsifikasi Pesan Dakwah Dalam Maklumat-Maklumat Abah Aos ialah pengkategorian terhadap maklumat yang telah dikeluarkan oleh Syeikh Mursyid. Syeikh Muhammad Abdul Gaos SM merupakan Guru Mursyid TQN PP. Suryalaya yang ke-38. Tujuan dari penelitian ini untuk mengetahui secara jelas apa saja maklumat-maklumat Abah Aos yang telah dikeluarkan dari awal kemursyidan hingga saat ini dan bagaimana klasifikasi pesan dakwah dalam maklumat-maklumat Abah Aos. Adapun pendekatan yang digunakan oleh peneliti adalah pendekatan yang berjenis kualitiatif, dengan menggunakan metode analisis isi. Hasil dari penelitian ini, Klasifikasi Pesan Dakwah Dalam Maklumat-Maklumat Abah Aos terdiri dari Aqidah yang berisikan do’a dalam maklumat yang merupakan wujud dari keyakinan terhadap Tuhan, Syari’ah berisikan maklumat berupa amaliyah mursyid yang harus dilaksanakan sesuai dengan tuntunan yang telah ditetapkan dan Akhlaq berisikan maklumat mengeni pesan akhlaq manusia terhadap sesama dan Tuhannya.