Konsep Tazkiyat al-Nafs Dalam Pendidikan Islam Perspektif Syaikh Ibnu ‘Athă Illah al-Sakandari Dalam Kitab al-Hikam - Moahamad Thoyyib Madani (LPPM IAI Nazhatut Thullab, 2020)
Abstrak Kata kunci: Tazkiyat al-Nafs, Pendidikan Islam, Syaikh Ibnu ‘Athă Illah al-Sakandari tazkiyat al-Nafs adalah kegigihan seseorang yang menginginkan kebaikan untuk berjanji kepada dirinya dengan meningkatkan, menyucikan, membersihkan jiwa dari maksiat, perbuatan hina, ‘aib serta memerangi, dan membawanya untuk taat kepada Allah, memperoleh ilmu manfaat dan beramal shaleh, dan memperbaiki diri dengan akhlak, perbuatan, perkataa, dan keinginan baik untuk dirinya dan orang-orang yang berada bersamanya. Nama lengkapnya adalah Syaikh Abul Fadl Tajuddin Ahmad bin Muhammad bin Abdul Karim bin ‘Athă Illah al-Sakandari lahir di Mesir pada pertengahan abad ke-7 H/ke-13 M, sejauh data yang ada, dan ia wafat di tempat yang sama pada tahun 709 H/1309 M. Hampir separuh hidupnya dihabiskan di Mesir. Di bawah pemerintahan Mamluk. Mesir menjadi pusat agama dan pemerintahan dunia Islam belahan timur setelah kekhalifahan Baghdad hancur pada tahun 656 H /1258 M.