EKSPRESI BUDAYA LEKSIS SETIA DARI PERSPEKTIF MAKNA DAN NILAI: ANALISIS BERBANTU DATA KORPUS - Isam, Hishamudin (Fakultas Dakwah dan Komunikasi, 2012)
Abstract; Bahasa dapat melambangkan pemikiran dan mencerminkan identiti penuturnya. Bahasa jugalah yang menentukan pembentukan fikiran berdasarkan bentuk-bentuk dan golongan-golongan yang ada di dalamnya. Konsep SATHYA dengan penerima konsep SATHYA tersebut. Hubungan spiritual ini telah mengikat pengamal konsep SATHYA untuk mempercayai dan mengamalkan konsep tersebut sedaya mungkin. Perincian makna dan nilai konsep SATHYA yang begitu mendalam, khususnya untuk menjelaskan pemahaman aspek keagamaan dan falsafah bagi agama Hindu, telah menimbulkan suatu pertanyaan yang besar iaitu, adakah pengubahsuaian bentuk fizikal dari sathya kepada setia turut mempengaruhi peluasan makna dan nilai leksis tersebut dalam bahasa Melayu. Dalam pengiraan jumlah kekerapan, hanya leksis yang dianggap content atau dominat lexical sahaja yang akan diselidiki prosodi semantiknya, iaitu leksis dari golongan kata nama, kata kerja dan kata adjektif. Keadaan ini disebabkan oleh, hanya leksis yang dianggap content atau dominant lexical sahaja yang dapat menyerlahkan nilai bagi sesuatu leksis. Kecenderungan penutur menggunakan sesuatu leksis dalam pertuturan hariannya sehingga berupaya memancarkan manifestasi makna dan nilai, berupaya menyerlahkan bukti berkenaan ekspresi budaya yang terhasil daripada penggunaan sesuatu leksis. Buktinya, kepelbagaian makna setia yang dipancarkan menerusi penggunaannya, serta nilai yang tersirat di sebalik penggunaan leksis tersebut yang dibincangkan dalam makalah ini, dapat dihurai secara emperikal dan saintifik berdasarkan disiplin linguistik kognitif. Keadaan ini sekali gus dapat membuktikan bahawa terdapatnya jalinan yang tersurat dan tersirat antara realiti penggunaan bahasa. Kata Kunci: Ekspresi, Budaya, Leksis, Setia Language can symbolize and reflect the identity of native speakers. Language can also determine the formation of mind based on the forms and factions within it. The concept of SATHYA does within the recipient. This spiritual relationship has tied SATHYAâs believers to believe and practice the concept as possible they can. The Detail meanings and concept values of SATHYA is so profound, especially to clarify the understanding of religious and philosophical aspects of Hinduism, has raised a great question whether there is any physical form of sathya customized into the loyal also influencing the expansion of the meaning and leksis values in Malay or not. In counting the number of occurrences, only leksis is considered the content or lexical dominance that only to be investigated its semantic prosody such as leksis of word class names, verbs, and adjectives. This situation is caused by that just leksis considered lexical as a content or lexical dominance that only can explain values into leksis. The tendency of speakers to use leksis in daily life that seeks to radiate the manifestation of meanings and values and explains evidence in respect of cultural expression that is brought about by using leksis. It shows that loyal diversity emitted to its users as well as the implicit values in the use of leksis reverse can be empirically and scientifically elucidated based discipline on cognitive linguistics. This situation can prove that there is a presence of reality of language use both explicit and implicit. Keywords: Expression, Culture, Leksic, Loyal