Penghasilan Templat Senarai Semak Algoritma Penjadualan (TSSAP) dalam Meningkatkan Tahap Pemahaman Pelajar Kursus DFC 10103 di Politeknik Malaysia - Abdullah Azraai bin Hasan; Nurul Afizah binti Adnan (YCMM, 2023)
Templat Senarai Semak Algoritma Penjadualan (TSSAP) merupakan penyelidikan untuk melihat sejauh mana aplikasi bahan bantu mengajar (BBM) yang telah dihasilkan berjaya meningkatkan tahap pemahaman pelajar. Sasaran BBM ini melibatkan pelajar semester satu yang mengambil kursus Sistem Pengoperasian DFC 10103. Kursus Sistem Pengoperasian (Operating System)- DFC 10103 merupakan kursus teras (common core) yang wajib diambil oleh semua pelajar di Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (JTMK) bagi program Diploma Teknologi Maklumat (Teknologi Digital) – DDT di Politeknik Malaysia. Kursus ini memberi pendedahan kepada pelajar untuk pengurusan proses-proses yang berlaku di dalam sistem Pengoperasian Windows 10 termasuk pre emptive and bukan pre emptive dan melibatkan lima algoritma penjadualan. Hasil penelitian dalam kelas menunjukkan bahawa pelajar perlu dibantu dalam meningkatkan kefahaman pelajar terhadap sub topik pengajaran dalam kursus tersebut. Ini diperoleh dengan melihat kepada rekod pencapaian pelajar telah menunjukkan kurang kefahaman bagi topik algoritma penjadualan yang meliputi tiga sub topik utama. Kaedah TSSAP yang menggabung teknologi telah dipilih supaya pelajar dapat melihat berulang kali agar pemahaman konsep dapat difahami Kajian ini menggunakan Model A-D-D-I-E dalam penghasilan TSSAP supaya lebih terarah dan sistematik. Dalam kajian ini, penggunaan TSSAP telah diberikan kepada pelajar semester satu bagi Sesi 2 2021/2022 untuk digunakan sebagai BBM dalam menghadapi peperiksaan akhir semester semasa. Seramai 41 pelajar telah didedahkan kepada TSSAP pada minggu ke-13 dan minggu ke-14 pengajaran dan sesi ulang kaji topik yang berkaitan telah dilaksanakan. Kelebihan penggunaan TSSAP ini, pelajar boleh mengakses kepada kaedah TSSAP melalui paparan QR Code dan di mana sahaja pelajar berada. Melalui TSSAP, pembelajaran secara kendiri dapat dilaksanakan dengan mudah. Ini kerana pelajar dapat mengulang kaji topik berkaitan sebelum dan selepas mempelajarinya serta berupaya meningkatkan kefahaman pelajar.