Anatomi Ailments menurut 2 Timotius 4:5 Berkontribusi bagi Pelayanan Gereja Gmahk di Sabah - Nelson Llames; Rudolf Sagala (Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai, 2023)
Masyarakat Sabah yang unik dari aspek penduduk peribumi yang majmuk dan pelbagai dari sudut etnik, budaya, tradisi dan bahasa merupakan keistimewaan bagi penduduk pribumi yang tinggal di Sabah namun, akan menjadi lebih rumit dalam dinamika kepadatan yang semakin bertambah dan berlaku pertembungan masyarakat antarabangsa yang meliputi kepelbagaian bangsa juga etnik, adat, bahasa dan kepercayaan yang pasti memberi kesan identifikasi masyarakat tempatan dalam jangka masa panjang. Kedudukan kepulauan Borneo yang dikelilingi laut dan pulau-pulau kecil negara jiran menjadikan Sabah mudah dimasuki kerana keluasannya. Pengaruh dan tekanan luaran yang menghambat budaya dan tradisi pribumi mengubah bentuk pola hidup dan pola pikir masyarakat untuk terus maju ke hadapan atas kelemahan pemimpin dan penguatkuasaan pengawalan kemasukan warga asing. Tanpa diduga, ‘ailments’ telah menyeruak ke dalam masyarakat yang terkait dengan kepercayaan agama dan kepemimpinan dalam pelayanan gereja. Penelitian ini akan membahas tentang ailments di dalam konteks surat 1 dan 2 Timotius dan mendapatkan pengertian apa yang dapat dipelajari dari surat 2 Timotius 4:5 sehubungan dengan pengaruh ailments dalam jemaat gereja yang dapat berkontribusi bagi GMAHK di Sabah, Malaysia. Bentuk penelitian dalam artikel ini adalah penelitian pustaka dengan pendekatan kualitatif deskriptif. Penelitian ini melakukan kajian terhadap sumber-sumber pustaka dan menguraikannya dalam sebuah kerangka uraian. Dapatan penelitian ini, mengenalpasti ‘ailments’ penyakit yang menyerang jemaat yang dilayani berbentuk pengajaran sesat, Etika semasa beribadah, Perdebatan atau pertengkaran, Cinta akan Uang, Kejatuhan moral dan spiritual(Stimson Hutagalung & Ferinia, 2020) di zaman akhir dan menjelaskan bagaimana langkah mengatasinya melalui cara penguasaan diri, bersabar dalam penderitaan, komitmen dalam memberitakan injil dan memastikan tugas pelayanan yang diterima dapat diselesaikan sebagai hamba Tuhan.