Integrating Augmented Reality in Learning 2D and 3D Shapes - Mohd Fadzil, Mohamad Zulfadzli; Mohd Noor, Noor Anida Zaria (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2023)
Augmented Reality (AR) adalah sebuah teknologi yang semakin berkembang dalam bidang pendidikan. Tujuan kajian ini adalah untuk dijalankan adalah untuk membangunkan sebuah aplikasi pembelajaran berasaskan Augmented Reality yang bertajuk “Mari Mengenal Bentuk”. Objektif pembangunan aplikasi pembelajaran ini adalah untuk membantu murid Tahun Satu dalam mata pelajaran STEM iaitu mata pelajaran Matematik dalam topik Bentuk. Metodologi yang digunakan dalam pembangunan aplikasi ini adalah model ADDIE yang melibatkan lima fasa. Fasa penilaian yang dijalankan untuk mendapatkan maklum balas yang diperoleh daripada 18 orang responden. Hasil dapatan kajian dikumpul dengan menggunakan kaedah kuantitatif melalui pautan Google Form. Dapatan kajian menunjukkan guru-guru memberikan pandangan yang positif terhadap aplikasi ini digunakan sebagai bahan pembelajaran. Guru juga bersetuju bahawa aplikasi ini sesuai digunakan oleh murid Tahun Satu dengan bimbingan daripada guru atau ibu bapa. Integrating Augmented Reality in Learning 2D and 3D Shapes Abstract: Augmented Reality (AR) is a growing technology in the field of education. The purpose of this study is to develop an Augmented Reality-based learning application titled