Augmented Realiti Application For Introducing Animal Names in Kadazandusun Language Primary School - Salun, Rozella; Ahmad Zaki, Nadia Akma; Yani, Achmad; Iksan, Nur (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2023)
Kajian ini adalah mengenai satu Aplikasi Augmented Realiti, dimana ia menjurus kepada memperkenalkan nama-nama haiwan dalam subjek Bahasa Kadazandusun untuk murid Tahun. Selain itu, aplikasi ini dibangunkan sebagai BBM bagi subjek BKD di sekolah rendah, dimana subjek ini masih baru diperkenalkan dan memerlukan BBM yang berbentuk teknologi dalam PDP untuk memastikan pembelajaran lebih bermakna. Objektif utama pembangunan projek ini adalah untuk membangunkan satu aplikasi yang membolehkan murid mengenali nama-nama haiwan dalam Bahasa Kadazandusun secara nyata melalui aplikasi Augmented Realiti. Keadah yang saya gunakan untuk membangunkan aplikasi ini adalah, kaedah ADDIE yang terdiri daripada fasa analisis, fasa reka bentuk, fasa pembangunan, fasa pelaksanaan dan fasa penilaian. Aplikasi ini dibangunkan dengan menggunakan beberapa perisian iaitu, perisian unity 3D, perisian JSK, dan perisian SDK. Pengkaji menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen utama kajian untuk mendapatkan maklumat penting daripada respondon untuk dianalisis. Kesimpulannya, aplikasi Augmented Realiti adalah salah satu alat bantu mengajar kepada para guru agar pembelajaran di dalam kelas lebih menarik perhatian murid. Augmented Realiti Application For Introducing Animal Names in Kadazandusun Language Primary School Abstract: This research is about Augmented Reality application, where it leads to introducing animal names in Kadazandusun language subject in primary school year 1. More than that, the application was develop as teaching aids in primary school, where the Kadazandusun language subject newly introduced and need teaching more meaningful. The main objective to this application development is allows students to recognize the Kadazandusun language in real time through Augmented Reality application. The method that I was used to develop the application is, ADDIE method which consists of analysis phase, design phase, development phase, implementation phase and assessment phase. The application was develop using some software, unity 3D software, JSK software and SDK software. The researcher used a questionnaire as the main instrument of the study to option important information from respondents for analysis. In conclusion, Augmented Reality application is one of the teaching aids for teachers so that learning in the classroom is more attractive to students. Keywords: ADDIE, Augmented Reality, Teaching and Learning Aids.