Home Monitoring System Design Using Wireless Sensor Networks and Smart Cameras - Shamsuddin, Muhammad Asyraaf Adha; Ibrahim, Abu Bakar; Abdul Kadir, Akmanisah (Lamintang Education and Training Centre, in collaboration with the International Association of Educators, Scientists, Technologists, and Engineers (IA-ESTE), 2023)
Rangkaian Penderia wayarles ialah rangkaian wayarles yang memudahkan antara muka yang menyediakan sambungan antara pelbagai nod dan sistem berwayar sedia ada. WSN digunakan dalam banyak isi rumah masa nyata, bidang industri dan penyelidikan untuk pemantauan dan kawalan. Kertas kerja ini dijalankan untuk mengkaji pemantauan rumah menggunakan WSN dan kamera pintar. Objektif kajian adalah Untuk meningkatkan keselamatan kediaman dengan sistem pemantauan rumah menggunakan WSN dan kamera pintar, untuk membangunkan sistem yang boleh memantau dan mengawal peralatan rumah dari jauh serta membantu mengurangkan kadar jenayah di kawasan perumahan. Penggunaa Penderia Tanpa Wayar semakin meningkat, dan konsep serta aplikasi baharu sedang ditunjukkan, beberapa isu asas masih tidak dapat diselesaikan. Walaupun banyak isu ini tidak perlu diselesaikan untuk bukti reka bentuk konsep, ia adalah isu penting yang perlu ditangani apabila merujuk kepada operasi jangka panjang sistem ini. Salah satu isu ini ialah jangka hayat sistem, yang berkaitan dengan jangka hayat nod, di mana sistem itu disusun. Berdasarkan output soal selidik yang diedarkan kepada 100 responden didapati bahawa nilai min 0.56 bagi pengetahuan dan kesedaran tentang pemantauan rumah menggunakan WSN dan kamera pintar. Home Monitoring System Design Using Wireless Sensor Networks and Smart Cameras Abstract: A wireless Sensor Network is a wireless network that facilitates an interface that provides connectivity between various nodes and existing wired systems. WSNs are used in many real-time household, industrial and research fields for monitoring and control. This paper is conducted to study home monitoring using WSN and smart cameras. The objective of the study is to improve home security with a home monitoring system using WSN and smart cameras, to develop a system that can remotely monitor and control home appliances and help reduce crime rates in residential areas. The use of Wireless Sensors is increasing, and new concepts and applications are being demonstrated, some fundamental issues remain unresolved. Although many of these issues do not need to be resolved for proof of concept designs, they are important issues to address when referring to the long-term operation of these systems. One of these issues is the lifetime of the system, which is related to the lifetime of the nodes, on which the system is composed. Based on the output of the questionnaire distributed to 100 respondents, it was found that the mean value was 0.56 for knowledge and awareness about home monitoring using WSN and smart cameras. Keywords: Intelligent Cameras, IOT, Wireless Sensor Network