PERJUWANGAN MUNGSUH PKI SAJRONE CERBUNG MANDHOR PASAR TANDHASRIDANA ANGGITANE SUHINDRIYO: TINTINGAN SOSIOLOGI SASTRA (Universitas Negeri Surabaya, 2016)
Abstrak Cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana anggitane Suhindriyo ngandhut perjuwangan sajrone masyarakat. Perjuwangan kang diandharake dening pangripta mujudake gegambaran kang nyata sajrone urip bebrayan masyarakat ing jaman semana. Perjuwangan kang kinandhut yaiku ngenani perjuwangane masyarakat mungsuh Partai Komunis Indonesia (PKI). Saliyane iku uga ana wujude organisasi kang gegayutan karo Partai Komunis Indonesia, lan gayute fakta sejarah jrone cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana karo bebrayan. Kedadeyan kaya mangkono mau bisa wae dumadi ing sawijine negara. Pangripta njupuk tema perjuwangan lan njlentrehake bab Partai Komunis Indonesia jalaran ngaca saka kedadeyan rikala semana kang nyata anane lan dumadi ing bebrayan masyarakat. Saliyane iku, reriptan sastra uga mujudake kaca benggala urip bebrayane masyarakat. Underane panliten iki yaiku (1) kepriye perjuwangane masyarakat mungsuh PKI sajrone cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana; (2) kepriye wujude organisasi kang gegayutan karo PKI sajrone cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana; (3) kepriye gayute fakta sejarah sajrone cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana karo bebrayan. Paedahe panliten yaiku ngrembakake konsep lan teori bab sastra mligine tintingan sosiologi sastra. Saliyane iku, panliten iki bisa nambah kawruh tumrap pamaca lan bisa didadekake bahan rujukan dening panliti sabanjure. Pamarekan kang digunakake sajrone panliten iki yaiku pamarekan Sosiologi sastra. Panliten iki kalebu wujud panliten dheskriptif kualitatif. Sumber dhatane panliten arupa cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana. Dhatane panliten yaiku frase, tembung lan ukara sajrone cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana. Olehe nglumpukake dhata kasebut digunakake metodhe studi pustaka. Asile panliten iki bisa diperang dadi telu. Sapisan, wujude perjuwangan masyarakat mungsuh PKI sajrone cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana kang bisa diperang dadi telu. Kapindho, wujude organisasi kang gegayutan karo PKI, bisa diperang dadi lima. Katelu, gayute fakta sejarah sajrone cerbung Mandhor Pasar Tandhasridana karo bebrayan kang diperang dadi telu. Tembung utama: Perjuwangan, Partai politik, Cerbung.