PENGEMBANGAN STRATEGI GURU DALAM PEMBENTUKAN AKHLAK MELALUI METODE PEMBIASAAN BAGI SISWA MAS AMALIAH SUNGGAL - Hadi Saputra Panggabean; Nurhalima Tambunan; Rita Nofianti (Universitas Muhammadiyah Tapanuli Selatan, 2023)
Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan bagaimana pengembangan strategi guru dalam pembentukan moral melalui kaedah pembiasaan untuk pelajar MAS Amaliah Sunggal. Riset ini menggunakan pendekatan kualitatif, sementara jenis penyelidikan ini adalah kajian kasus. Sumber data penyelidikan ini ialah kepala madrasah dan beberapa orang guru. Kaedah pengumpulan data yang digunakan dalam kajian ini adalah observasi, wawancara, dokumentasi, dan nota lapangan. Teknik analisis data yang digunakan adalah reduksi data, paparan data (display data), dan kesimpulan / pengesahan data (pengesahan kesimpulan). Temuan riset ini adalah sebagai berikut: hasil kajian ini menunjukkan bahwa pengembangan strategi guru dalam pembentukan moral melalui kaedah pembiasaan pelajar MAS Amaliah Sunggal dimasukkan dalam kategori yang baik. Walaupun masih terdapat beberapa pelajar yang tidak mematuhi peraturan yang dibuat oleh guru. Pengembangan strategi guru dalam pembentukan akhlak melalui kaedah pembiasaan pelajar di MAS Amaliah Sunggal dijalankan melalui pembiasaan untuk mengucapkan salam sambil bersalaman dengan guru, solat dhuha dalam jemaah, membaca doa sebelum dan selepas pelajaran, dan bekerjasama untuk membuang sampah