ASAS-ASAS HUKUM ISLAM DALAM HUKUM MODERN - Khurul Anam; Inna Qomariyah (UNIVERSITAS NAHDLATUL ULAMA SUNAN GIRI, 2020)
Asas atau prinsip hukum merupakan sesuatu yang sangat penting sebab adanya asasdipergunakan untuk tumpuan berfikir dalam pelaksanaan dan penegakan hukum. Dalampandangan Islam, Al-Qur‟an adalah sumber utama dan sempurna yang mencakupseluruh aspek kehidupan (universal). Secara substantif, Islam memiliki nilai-nilai yangsama dengan asas-asas dalam bernegara dan berhukum. Adanya “kalimatun sawa” ataukesamaan pandangan menjadikan nilai-nilai dalam Islam dapat berlaku dan diterimapada hukum modern.