Kajian Tempat Letak Kenderaan Pelajar di Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah - Nurhuda binti Ismail; Asiah binti Ariffin; Muhammad Nafis Syahmi bin Mohd Yusoff (LPPM Politeknik Jambi, 2022)
Tempat letak kenderaan (TLK) adalah satu keperluan kepada para pelajar, pensyarah dan juga staf sokongan di Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah. Kajian ini dilakukan bagi mengenal pasti tahap kepuasan pelajar di PTSB terhadap fasiliti dan keselamatan TLK yang disediakan untuk pelajar. Melalui soal selidik yang dijalankan, masalah tempat parkir pelajar di PTSB dapat dikenalpasti. DI samping itu juga, tahap keselamatan kawasan parkir juga dapat dikaji melalui soal selidik yang dijalankan. Berdasarkan pemerhatian yang dijalankan secara fizikal, didapati terdapat banyak masalah yang dihadapi oleh pelajar iaitu kenderaan yang tidak berada dalam petak dengan betul dan kes kehilangan barang peribadi pelajar. Pemerhatian yang dibuat juga mendapati banyak kenderaan yang diletakkan dalam keadaan yang salah sehingga menyebabkan gangguan kepada pemandu lain. Kajian ini juga dijalankan untuk mencadangkan rekabentuk baharu yang lebih sistematik untuk menambahkan keselesaan pelajar PTSB. Seramai 91% daripada responden bersetuju supaya kemudahan loker barang untuk pelajar disediakan di kawasan parkir. Berdasarkan nilai puratan skor mean yang dibuat dalam analisis kajian ini menunjukaan perkaitan yang sederhana iaitu 2.63 sahaja. Ini menunjukkan ramai pelajar tidak berpuas hati dengan tahap fasiliti dan keselamatan di TLK pelajar. Rekabentuk ruang parkir yang baharu juga telah dicadangkan bagi memperbaiki rekabentuk parkir yang sedia ada.