Penilaian Terhadap Penggunaan Aplikasi Ex-Net bagi Kursus DFC20143 - Introduction to Network dalam Kalangan Pelajar Politeknik Mersing - Noradilah binti Sukor; Nor Zamira binti Othman; Irma binti Maaman (LPPM Politeknik Jambi, 2022)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti penilaian pelajar terhadap penggunaan aplikasi digital Explore The Network (Ex-Net) dalam proses pengajaran dan pembelajaran bagi kursus DFC20143 - Introduction To Network di Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (JTMK), Politeknik Mersing. Ex-Net mengaplikasikan teknologi Augmented Reality (AR) seiring dengan perkembangan Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0) dengan terapan elemen multimedia yang terbukti mempengaruhi keberkesanan proses pembelajaran pelajar. Reka bentuk kajian ini adalah kajian kuantitatif berbentuk tinjauan dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen. Responden terdiri daripada 60 orang pelajar yang mengambil kursus tersebut bagi menjawab objektif kajian. Dapatan kajian menunjukkan pelajar mempunyai penilaian yang positif terhadap pengunaan aplikasi Ex-Net dalam proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) dengan purata skor min adalah 4.70 bagi aspek kebolehfungsian dan kualiti antaramuka Ex-Net. Manakala bagi aspek kepuasan dan penggunaan pada masa hadapan memperolehi skor min 4.81. Kaedah ini jelas mampu meningkatkan minat dan fokus, selain memudahkan pemahaman konsep asas rangkaian serta dapat mewujudkan suasana pembelajaran yang lebih aktif yang menerapkan elemen kolaboratif semasa proses PdP dilaksanakan. Secara keseluruhannya, penggunaan teknologi ICT dengan terapan elemen multimedia dan aplikasi teknologi AR dalam PdP dapat meningkatkan kemahiran pembelajaran pelajar dengan gaya pembelajaran baru yang lebih fleksibel dan sekaligus mempengaruhi prestasi pelajar dalam kursus tersebut.