KEPIMPINAN DAN SUMBANGAN WANITA ISLAM DALAM POLITIK SEMASA - Suhailiza Hamdani (IAIN Padangsidimpuan, 2018)
AbstractAt the latest, the involvement of women in politics increasingly calls for and their role is very large in determining the victory of a political party. This working paper aims to examine the scholars' views on the leadership of Islamic women in politics. In addition, this study looks at the tendency of women to be involved in politics in the future to review the contribution of political leaders of Islamic women by referring to political scenarios during the global era. This study uses qualitative methods by using the main sources namely the Qur'an and Al Hadith and the views of conventional and contemporary scholars as well as scientific sources related to the study.AbstrakMutakhir ini, penglibatan wanita dalam politik semakin menyerlah dan peranan mereka sangat besar dalam menentukan kemenangan sesebuah parti politik. Kertas kerja ini bertujuan mengkaji pandangan ulama’ tentang kepimpinan wanita islam di dalam politik. Di samping itu, kajian ini melihat kecenderungan penglibatan wanita dalam politik semasa seterusnya meninjau sumbangan pemimpin politik wanita islam dengan merujuk kepada senario politik semasa secara global. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan sumber utama iaitu al-quran dan al hadith serta pandangan para ulama’ konvensional dan kontemporari serta sumber-sumber ilmiah yang berkaitan dengan kajian.Kata kunci: wanita,islam,kepimpinan,politik