KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR) MATA PELAJARAN SEJARAH: PERLAKSANAANDAN CABARAN - Ahmad, Abdul Razaq; Awang, Mohd. Mahzan (Proceeding 7th International Seminar on Regional Education, 2015)
AbstrakPeranan kurikulum Sejarah kearah memupuk dan memperkukuhkan semangat setia negara dan jati diri murid sebagai warga Negara Malaysiayang digubal semakin relevan.Langkah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah memperkenalkan mata pelajaran Sejarah di sekolah rendah bermula tahun 2014 di bawah Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) merupakan satu transformasi pendidikan, dilihat sangat signifikan dalam konteks menjadikan mata pelajaran sejarah sebagai mendukung cita-cita murni untuk melahirkan generasi cemerlang selaras dengan Falsafah pendidikan Kebangsaan. Kertas kerja iniakan membincangkan KSSR mata pelajaran Sejarah dari aspekkonsep, matlamat, objektif rasional,bentuk dan fokusnyadi sekolah rendah. Perbincangan tentang perlaksanaan KSSR dalam pengajaran dan pembelajarandi sekolah turut disentuh secara ringkasdengan memberi penekanan kepada domain kognitif, efektif dan psikomotor serta menerapkan nilai tambah alaf baru seperti kemahiran berfikir, kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi, kemahiran pelbagai kecerdasan , kajian masa depan dan pembelajaran sepanjang hayat.Seterusnya kertas kerja ini juga mengupas isu dan cabaran perlu dihadapi dalam melaksanakan KSSR mata pelajaran di sekolah rendah.Kata Kunci :Pendidikan Sejarah, Kurikulum Sejarah,Kurikulum Standard Sekolah Rendah(KSSR), Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR )Mata Pelajaran SejarahAbstractHistorical curriculum plays a major and dynamic role of nurturing and strengtheni