KURIKULUM INTERGASI â SATU PENYELESAIAN (Proceeding 7th International Seminar on Regional Education, 2015)
AbstrakPersoalan sering diutarakan mengenai bagaimana pembelajaran ditingkatkan. Kurikulum intergrasi mula diperkenalkan untuk mengatasi kegagalan pelajar melihat kaitan antara satu mata pelajaran dengan lain yang diikuti dalam setiap tempoh waktu kelas di sekolah. Akibat daripada itu telah menyebabkan mereka tidak mempunyai kefahaman bermakna dan motivasi untuk belajar. Kertas kerja ini mencadangkan penggunaan kaedah menggabung subjek dan faedah yang akan diperolehi. Tuntutan baru yang harus dimainkan oleh institusi diperguruan digariskan untuk merealisasikan perlaksanaan kurikulum negara. Dalam seminar ini, peluang akan diambil untuk berkongsi sedikit pengalaman pembangunan unit kurikulum integrasi.