Klausa Pelapor Dalam Novel Sejarah Islam: Dari Sudut Pandang Stilistik - Hasnoor Shima Ahmad Hassan (Universitas Padjadjaran, 2022)
Novel sejarah Islam adalah sejarah Islam yang telah diolah dan dipersembahkan kepada para pembaca dalam bentuk novel. Novel genre ini mula muncul di Malaysia sejak tahun 2007 dan pengarangnya merupakan anak tempatan. Kehadiran novel sejarah Islam memberikan impak yang besar kepada trend pasaran karya kreatif tempatan kerana ia mempunyai daya tarikan tersendiri yang mampu mempengaruhi pemikiran pembaca dalam menginterpretasikan sejarah sejarah Islam. Konteks penceritaan yang berlandaskan kepada sejarah Islam di zaman Rasulullah tentu sekali mengandungi petikan- kata-kata Rasulullah. Sebagai ikon suci kepada umat Islam, sudah tentu kata-kata Rasulullah tidak boleh diolah secara semberono oleh pengarang. Oleh itu, kajian ini tertumpu kepada gaya pengarang merepresentasi ujaran-ujaran Rasulullah di dalam novel Perang Uhud Sejarah Duka Umat Islam karya Abdul Latip Talib, terbitan PTS Sdn. Bhd. Kajian ini tertumpu kepada bentuk dan leksikal klausa pelapor yang mengiringi ujaran-ujaran langsung yang digunakan oleh pengarang untuk merepresentasi ujaran Rasulullah. Kajian ini memanfaatkan kerangka gaya ujaran langsung yang dicadangkan oleh Mohammad Fadzeli Jaafar (2006). Hasil kajian ini mendapati bahawa pengarang mengambil pendekatan berhati-hati dengan menggunakan leksikal yang neutral dalam klausa pelapor untuk meminimumkan campur tangannya dalam merepresentasi kata-kata Rasulullah.