Implementation of Character Education in PAI Subjects in the Independent Curriculum at SMA Al-Azhar Menganti Gresik - Rizqy Amalia (Yayasan Sahabat Literasi Edukasi dan Publikasi Bandung, 2023)
Dunia pendidikan sedang mengalami krisis karakter dalam kalangan pelajar akibat pandemik Covid-19, di mana apabila pembelajaran secara bersemuka dilaksanakan beberapa kes mula timbul seperti konflik, keganasan, kenakalan remaja, gangguan seksual dan buli di sekolah. dan persekitaran masyarakat. Hal ini dirasai hampir di semua sekolah termasuk SMA Al Azhar Menganti Gresik. Kajian ini membincangkan tentang pelaksanaan dan implikasi pendidikan karakter dalam mata pelajaran PAI dalam kurikulum bebas yang merujuk kepada dimensi 1 P5 di SMA Al Azhar Menganti Gresik. Penyelidikan jenis ini menggunakan kualitatif deskriptif dengan pendekatan kajian kes. Data diperoleh melalui pemerhatian, temu bual dan teknik dokumentasi. Teknik analisis data melalui pengumpulan data, pengurangan, pembentangan dan pengesahan data. Hasil kajian menunjukkan bahawa pelaksanaan pendidikan karakter dalam mata pelajaran PAI adalah baik. Pengintegrasian alatan pengajaran berdimensi P5 khususnya dimensi 1. Budaya sekolah turut menyokong peningkatan pembentukan sahsiah dalam diri pelajar.