TAHAP KESEDIAAN KEMAHIRAN GENERIK PELAJAR SEMESTER AKHIR DIPLOMA HOTEL DAN KATERING: KAJIAN KES - Atan, Noor Afizah Binti; Zakaria, Mohd Amin Bin; Sabidin, Farhana Binti (Universitas Pendidikan Indonesia, 2015)
Dunia transformasi kini mengkehendaki setiap graduan memiliki pelbagai kemahiran yang membolehkan mereka bersaingan dalam pasaran global. Justeru setiap graduan perlu mempersiapkan diri dengan satu lagi nilai tambah iaitu kemahiran generik dalam usaha untuk memenuhi kehendak industri. Kemahiran generik merupakan kemahiran yang perlu ada dalam diri sesaorang sewaktu melakukan pekerjaan mengikut kemahiran-kemahiran khusus yang dimiliki. Oleh yang demikian kajian ini memfokuskan tentang tahap kesediaan kemahiran generik pelajar khususnya semester akhir Diploma Hotel Dan Katering sesi Disember 2010 di Politeknik Johor Bahru. Secara keseluruhan, dapatan kajian menunjukkan reponden memiliki tahap kemahiran generik yang tinggi terhadap tiga daripada empat kemahiran generik yang dikaji.