Menggerak Potensi dan Memperkasa Ekonomi Ummah: Strategi ke Arah Pembangunan Ummah yang Gemilang - Mansur, Kasim (Universitas Pendidikan Indonesia, 2016)
ABSTRAKSI: Tidak dinafikan bahawa umat Islam mempunyai banyak potensi ke arah memperkasa ekonomi ummah. Umat Islam dan negara-negara Islam dianugerah oleh Allah SWT (Subhanahu Wa-Taâ€™ala) dengan kekayaan sumber-sumber asli yang banyak. Dari segi bilangan penduduk umat Islam yang mencecah 1.8 billion merupakan suatu sumber kekuatan kepada pengerak ekonomi ummah. Justeru itu, pembangunan modal insan dilihat sebagai strategi jangka panjang yang mapan, berdaya tahan, dan berdaya saing. Islam itu sendiri merupakan cara hidup yang lengkap dan komprehensif. Manakala sistem ekonomi Islam merupakan suatu alternatif kepada umat Islam dan negara-negara Islam sebagai asas dan dasar yang perlu dilaksanakan. Pemantapan jaringan tempatan serta penerokaan dalam pasaran global merupakan agenda yang diberi keutamaan. Sistem ekonomi Islam seharusnya diperluaskan pelaksanaannya, bukan sekadar untuk menjadi pelengkap kepada sistem ekonomi konvensional. Realiti ekonomi global yang wujud cukup untuk menjelaskan beberapa kelemahan yang terdapat dalam sistem ekonomi tersebut. Keadaan ini pastinya berbeza sekiranya dunia globalisasi pada hari ini didominasikan oleh sistem ekonomi Islam. Sistem ekonomi Islam lebih cenderung kepada keadilan dan kesaksamaan. Pilihan ekonomi dunia, khususnya ekonomi bagi negara-negara Islam, akan menjadi lebih progresif jika pendekatan kaedah ekonomi Islam dilaksanakan.Â KATA KUNCI: Umat Islam, sistem ekonomi Islam, ekonomi global, keadilan, dan kesaksamaan.Â ABSTRACT: â€œEmpowering the Potential and Economy of Islamic Society: The Strategy towards Developing a Glorious Islamic Societyâ€. There is no denying that Muslims have a lot of potential in the economic empowerment of the Islamic society. Muslims and Islamic countries are awarded by Allah SWT (Almighty God) with a wealth of natural resources. The number of Muslim population reaching 1.8 billion is a source of strength to empowering the economy of Islamic society. Hence, the development of human capital is seen as a long-term strategy of sustainability, resilience, and competitiveness. Islam itself is a way of life that is complete and comprehensive. The Islamic economic system is an alternative to the Muslims and Islamic countries, and the basis and foundation that should be implemented. Strengthening local networks and venturing into global markets is a priority agenda. Islamic economic system should be extended implementation, not just a complement to conventional economic system. Global economic realities that exist serve only to explain that there are some weaknesses in the economic system. This situation would be different if today's globalized world were dominated by the Islamic economic system. The Islamic economic system is more inclined to justice and equality. The choice of the world economy, especially the economies of Islamic countries, will become more progressive if the approach of the Islamic economic measures are implemented.KEY WORD: Islamic society, Islamic economic system, global economic, Â justice, and equality.Â Â About the Author: Prof. Datuk Kasim Mansur, Ph.D. ialah Pensyarah di Fakulti Perniagaan, Ekonomi Perakaunan UMS (Universiti Malaysia Sabah), Jalan UMS, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. Alamat emel penulis: kmansur@ums.edu.myHow to cite this article? Mansur, Kasim. (2016). â€œMenggerak Potensi dan Memperkasa Ekonomi Ummah: Strategi ke Arah Pembangunan Ummah yang Gemilangâ€ in MIMBAR PENDIDIKAN: Jurnal Indonesia untuk Kajian Pendidikan, Vol.1(1) Maret, pp.25-36. Bandung, Indonesia: UPI Press. Chronicle of the article: Accepted (February 3, 2016); Revised (February 13, 2016); and Published (March 11, 2016).