Kedududkan akal dalam Hukum Islam - Syatibi, Moh. (Al-Jami'ah Research Centre, 1982)
Akal ialah perangai manusia yang melebihi derajatnya daripada makhluq-makhluq lainnya. Dengan akalnya, manusia dapat membedakan antara yang benar dengan yang salah, antara yang baik dengan yang buruk. Akal adalah alat berfikir yang hanya dimiliki oleh manusia. Yang dimaksu dengan Hukum Islam dalam uraiaan ini ialah meliputi fiqih, yakni hukum syar’iy yang berhubungan dengan tingkah laku mukallaf yang tersimpul .